Upozorňujeme všechny zákazníky (emitenty, administrátory emisí, účastníky, orgány veřejné moci aj), že s účinností od 18. 11. 2024 (včetně) dojde v souvislosti se změnou rozhraní Důvěrné oblasti 7.5 ke změně výstupních struktur (formát XML) elektronických služeb portálu Můj depozitář. Změna se týká služeb podaných:

Nové rozhraní s popis změn je k dispozici na www.cdcp.cz v sekci Technické informace, případně na následujícím odkazu zde.

Dále upozorňujeme zejména na údaje o zemi bydliště pro daňové účely a úmrtí majitele účtu.

Země bydliště pro daňové účely

Od listopadu bude dle dohody s účastníky Centrálního depozitáře veden údaj o zemi bydliště pro daňové účely u majetkového účtu. Vyplnění údaje pak znamená osoba prostřednictvím účastníka prohlašuje, že je konečným vlastníkem a podléhá zdanění v dané zemi. V této situaci může administrátor při danění výnosů z cenných papírů aplikovat bez dalších dokladů sazbu 15 %, pokud má uvedená země uzavřenu s ČR smlouvu o zamezení dvojího zdanění a pokud nejsou výnosy postoupeny jiné osobě. Pokud daná země používá sazbu nižší než 15 %, musí osoba své daňové rezidentství administrátorovi doložit, aby mohla být tato nižší sazba použita.

Údaj o úmrtí majitele účtu

Novelizací zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, byl CDCP umožněn dočasný přístup do základních registrů. CDCP má v úmyslu získat během prvního pololetí roku 2025 informace o majitelích nezařazených účtů a údaj o úmrtí k těmto účtům zaevidovat. CDCP neeviduje datum úmrtí majitele účtu, pouze skutečnost úmrtí. Údaj bude obsažen ve výpisu z evidence emise a ve výpisu z účtu majitele nezařazeného účtu. CDCP upozorňuje, že vzhledem k dočasnosti přístupu do základních registrů nemůže v budoucnu zaručit, že údaj o úmrtí bude evidován u všech zemřelých.