Centrální depozitář cenných papírů (CDCP) se stává leaderem inovací na evropském kapitálovém trhu a přináší novinku v podobě DLT evidence (Distributed Ledger Technology, dále také „DLT“). Tato technologie může znamenat revoluci ve finančním sektoru, a to zejména ve způsobu vedení evidence cenných papírů a vypořádání obchodů.

CDCP obdržel jako úplně první instituce na světě povolení podle evropského nařízení o DLT pilotním režimu pro provozování DLT vypořádacího systému. Povolení depozitář obdržel od České národní banky s notifikací evropského regulátora ESMA. Díky tomu může CDCP od 18. listopadu 2024 nabízet emitentům zaknihovaných cenných papírů registraci emisí v nově vytvořené evidenci založené na DLT. Tato technologie umožňuje nejen vedení účtu cenných papírů, ale i připsání akcií nebo dluhopisů na tento účet v rámci primárního úpisu, navýšení emise nebo převodu z jiného účtu na základě dohody s protistranou. Tyto operace lze provést s peněžním nebo bez peněžního vypořádání. Účet si může u CDCP otevřít každý jednoduše pomocí BankID a přistupovat k němu přes internetovou nebo mobilní aplikaci, která je dostupná na stránkách www.cdcp.cz. Platforma však bude otevřena také pro další společnosti z finančního trhu, které se mohou stát jedním z uzlů (nodů) DLT evidence, což jim otevře možnost otevírat klientům DLT účty a zadávat převody ve svých systémech v rámci svých klientských aplikací.

Nové evropské nařízení nám umožnilo implementovat DLT na smysluplném projektu. Věřím, že tím přispějeme k rozvoji kapitálového trhu u nás, neboť tato platforma přinese alternativy financování malých a středních firem prostřednictvím úpisu dluhopisů či akcií bez nutnosti dalších zprostředkovatelů. Velkou přidanou hodnotu bude mít tato platforma pro společnosti nabízející zaměstnanecké akciové programy (ESOP) a otevírá také obrovské příležitosti pro fintech firmy, jako jsou například crowdfundingové platformy, které se mohou připojit přímo do DLT z pozice nodu a nabídnout svým klientům dodatečný servis v oblasti cenných papírů “, říká Ondřej Dusílek, generální ředitel CDCP.

DLT evidence je plně v souladu s českým právem a splňuje tak všechny náležitosti zaknihování cenných papírů, zejména požadavky ZPKT, občanského zákoníku či zákona o obchodních korporacích.

V DLT evidenci je možné otevřít pouze jeden typ majetkového účtu, a to účet vlastníka. Účet vlastníka znamená, že majitel účtu je zároveň považován za vlastníka cenných papírů vedených na účtu a může tak vykonávat akcionářská či jiná práva spojená s cenným papírem.

Internetová či mobilní aplikace pak majitele účtu informují o stavu a změnách na majetkovém účtu, o aktuálních úpisech či provedených transakcích, včetně peněžních převodů, a zasílají notifikace o všech změnách na mobilní telefon. Aplikace jsou dostupné 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Jaké výhody přináší nová evidence na DLT? „Především by měla zjednodušit celý proces zaknihování jak pro emitenty, tak pro majitele cenných papírů při zachování transparentnosti a bezpečnosti současné centrální evidence CDCP. Oproti listinným cenným papírům pak zaknihování v podobě tokenizace v DLT evidenci přináší pro všechny subjekty dodatečné služby s plným digitalizovaným přístupem bez jakýchkoliv starostí a právních nejistot, “ doplňuje Ondřej Dusílek.

Více informací naleznete na internetových stránkách centrálního depozitáře www.cdcp.cz v kapitole DLT.